KT Bem József Általános Iskola
6200 Kiskőrös, Vasvári Pál u. 2.
Tel:78/312-684
e-mail: bem.iskola.kiskoros@gmail.com
Ünnepélyes tanévnyitó: 2018. augusztus 31. 18:00 (péntek)

Barangolás a Tatros- völgyében, a gyimesi csángók országában

A tanulmányi kirándulás elsősorban a gyimesi csángók történelmének, lakóhelyének, hagyományinak a megismerésére irányult. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy diákjaink megismerkedjenek a gyimesközéploki hasonló korú gyerekekkel. Közös programokkal kívántuk elérni a személyes kapcsolatok kialakulását, s emellett az egy nemzethez való tartozás érzésének elmélyítését. Ilyen programok voltak: iskolalátogatás, közös tanóra, kiselőadások, közös sport, játék, túra, szekerezés, táncház.

Előkészítő foglalkozások:

Az előkészítő foglalkozások keretében először annak a tisztázására kerül sor, hol élnek a környező országokban magyarok, s ennek milyen történelmi okai vannak. Ezután tanári előadások segítségével Erdély történelmével, földrajzával, hagyományaival foglalkozunk. A diákok megismerik a kirándulás programját is. A megszerzett ismereteket projektmunka, csoportmunka formájában rögzítettük és mélyítjük el. Megtanultuk a székely himnuszt.   

Vetélkedő:

Előkészítő fakultatív tevékenységként iskolai vetélkedőt szerveztünk. Célunk: Tudjunk meg minél többet a kirándulás témájáról! A vetélkedő témája a Gyimes-völgyének földrajza, lakói, történelme és néphagyományai, melyet 2 órában valósítottunk meg. A tanulóknak csoportokban különböző típusú feladatokat kellett megoldaniuk, melyekhez lexikonokat, kézikönyveket és internetet is használhattak. Vaktérképen kellett jelölniük Gyimesközéplokot és a Gyimes-völgyét, a Tatros-folyót, a domborzati viszonyokat. Utána kellett járniuk a csángó név eredetének, e népcsoport származásának.

Kirándulás:

A hajnali órákban indulunk Kiskőrösről. Első állomásunk a Király-hágóvolt. Utána Tordán álltunk meg, ahol a sóbányát tekintettük meg idegenvezető segítségével. Farkaslakán megtekintettük, majd megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét. Este érkeztünk meg Gyimesközéplokra, a szálláshelyünkre. Reggeli után a pityókás kenyér bedagasztását, kemencébe helyezését követtük nyomon. Amíg a kenyér sült, vendéglátóinkkal közösen elmentünk az 1000 éves határhoz. Felsétáltunk a Rákóczi-vár romjaihoz, majd a vasúti őrházat jártuk körül. Megtekintettük a Mária zarándokút egy részletét. A kenyér kivétele után a délutánt kézműveskedéssel töltöttük: csíki népművészek segítségével szőttünk, fontunk, kötelet vertünk. Este gyimesi népdalokat tanultunk.

A 3. napon az iskolában közösen részt vettünk egy tanítási órán, majd beszélgetünk iskoláink hasonlóságairól, különbözőségeiről. Ezt követően közösen játszottunk, sportoltunk. Ellátogattunk a borospatakai skanzenbe, ahol megismerkedtünk a helyi építkezési szokásokkal, régi használati eszközökkel, viselettel, a vízimalom működésével. A délutáni órákban Csíksomlyóra látogattunk, ahol megismerkedtünk a kegytemplommal, a Barátok feredőjével, a borvízzel, Végül felsétáltunk a nyeregbe. Este gyimesi hangszerekkel ismerkedtünk, majd a népviselettel. A napot táncházzal zártuk.

A 4. napon a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz kirándultunk. A buszon kiselőadásokat hallgattunk meg a hozzájuk fűződő mondákról, kialakulásukról, növény- és állatvilágukról. Innen Korondra mentünk Józsa János műhelyébe, ahol a mester az erdélyi fazekasságról mesélt nekünk. Szejkefürdőn felsétáltunk Orbán Balázs síremlékéhez és megkoszorúztuk azt.

Az 5.napot a faluban a gyimesi gyerekekkel töltöttük. Az iskolában iskolanapot tartottak, ahol bennünket is vendégül láttak. Sokat megtudtunk iskolájuk névadójáról, majd népdal- és táncbemutató, végül serkebál következett. Közös uzsonnával és beszélgetéssel zárult a program. Utána lovas kocsikkal bejártuk a falut, majd közösen túráztunk a Silye-tetőre.

A hajnali órákban búcsút vettünk vendéglátóinktól. Hazafelé megálltunk Székelykeresztúron, ahol városunk szülöttjéhez kapcsolódóan megtekintettük a Gyárfás-kúriát. A körtefánál mi is elszavalunk néhány Petőfi verset, és koszorút helyezünk el. Tovább utazva Fehéregyházánál elevenítettük fel a Petőfihez kapcsolódó életrajzi vonatkozásokat. Megkoszorúztuk a Petőfi-emlékművet, bejártuk a múzeumot. Segesváron körbe sétáltuk a világörökség részét képező történelmi óvárost. Déván felmentünk a várhoz.

Értékelő óra:

Az értékelő órán közös beszélgetéssel, tanulói élménybeszámolóval elevenítettük fel a legfontosabb programelemeket. A tanulók előzetesen kigyűjtött fényképekből power point-os vetítést készítettek. Csoportokban totót töltöttek ki, melyek a kiránduláson szerzett tudás elmélyítésére szolgáltak. Szintén csoportokban tablókat készítettek Erdély történelméről, növény-és állatvilágáról, a kirándulás programjáról, a gyimesi csángókról. Előkészítették a bemutató előadások anyagát is.

Előadás:

A hazaérkezést követően a kiránduláson részt vett diákok előadást tartottak azoknak a hetedikeseknek, akik nem voltak kirándulni, valamint a hatodik évfolyamos diákoknak. Az előadás keretében beszámoltak a programokról, az átélt élményekről, tapasztalataikról, érzéseikről. A hatodikosok ezáltal betekintést nyerhettek  a kirándulás eseményeibe, ismereteik bővültek, s motivációt is kaptak a következő év Határtalanul programjában való részvételre.

 • Járási tantárgyi versenyek iskolánkban

  A KT Bem iskola által szervezett járási tantárgyi versenyek eredményei Járási matematika verseny 2017.     Eredmények  Alsóban a verseny első 6 helyezettje     1. osztály       Elérhető: 29 pont       Hely Név Iskola Pont Idő 1 Pozsgai László Bem 25 11' 2 Szabadi Csenge Fülöpszállás 24 12' 3 Horváth Botond Soltszentimre 22 18' 4 Dobos...

  Bővebben...:...

 • Alsós tantárgyi verseny

  A KT Bem József Általános Iskola 2017. évi alsós tanulmányi versenyének eredményei: Matematika 1.évfolyam         1. helyezett   Pozsgai László 1.b 2. helyezett   Csík Ákos   1.c   3. helyezett   Pöschl Dávid   1.a   2.     évfolyam 1. helyezett    Hirsch Diána   2.c 2. helyezett    Varga Noa    2.a 3. helyezett     Schmidt Dorina   2.c 3.    ...

  Bővebben...:...

 • Rajzverseny

  „Adj vért, és ments meg 3 életet!” A KT Bem József Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett a Magyar Véradók Napja alkalmából alsó és felső tagozatos iskolások számára. A pályázat célja volt, hogy a jövő generációinak figyelmét felhívni – már gyermekkorban – a véradásra, annak értékére,...

  Bővebben...:...

 • KT történelem verseny

  Térségi történelem verseny Október 27-én rendeztük a térségi történelem versenyt. Csapatok érkeztek Csengődről, Kecelről, Fülöpszállásról és Kiskőrösről (8 csapat). A verseny témája: Széchenyi István és kora. Idén Széchenyi-év van, ezért rendeztük. Közösen szerveztük a Kiskőrösi Közúti...

  Bővebben...:...

 • Márton-nap

  Meghívó  

  Bővebben...:...

 • OVI-ANGOL

  Ovi-angol NAGYCSOPORTOS óvodásoknak januártól a Bem iskolában.    

  Bővebben...:...

 • HATÁRTALANUL (HAT-16-01-0674)

      A " Határtalanul" program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával a Bem József Általános Iskola 45  hetedik osztályos tanulója és 5 pedagógusa szeptember 20-24 között Erdélybe kirándulhatott.   Előkészítés: Diákok és tanárok nagy izgalommal várták, hogy elkezdődjön a...

  Bővebben...:...

Our website is protected by DMC Firewall!