KT Bem József Általános Iskola
6200 Kiskőrös, Vasvári Pál u. 2.
Tel:78/312-684
e-mail: bem.iskola.kiskoros@gmail.com
Ünnepélyes tanévnyitó: 2018. augusztus 31. 18:00 (péntek)

 

 

Látogatás a Magyarság Házában

A kirándulásra való ráhangolódást egy budapesti kirándulással kezdtük április végén. Vonattal utaztuk fel a fővárosba, hogy megismerkedjünk a Magyarság Házával. A rossz, esős idő ellenére vidáman érkeztünk meg a várba, ahol, mivel még senki sem járt úticélunkon, térkép segítségével kutattuk fel célunkat. Egy rövid videofilm megtekintése után, elkezdtük bejárni a kiállítás termeit. Kosztolányi Dezső a 20. század elején összegyűjtött 10 magyar szót, melyet a legszebbeknek tartott.  A kiállítás termei, témakörei ezek alapján voltak kialakítva. Ezek a szavak, témakörök segítettek bennünket eligazodni abban, kik is vagyunk mi magyarok. Szó volt a magyar nyelvről, irodalomról, növény-és állatvilágról, történelemről, sportról, tudományról, gasztronómiáról, feltalálókról. A kiállításban az volt a legjobb, hogy interaktív volt: vagyis sok mindent kipróbálhattunk, filmrészleteket, hangfelvételeket hallgathattunk meg. Nagyon jól éreztük magunkat!

 

Magyarsag háza
Magyarsag háza Magyarsag háza
Magyarsag háza
Magyarsag háza Magyarsag háza
Magyarsag háza
Magyarsag háza Magyarsag háza
Magyarsag háza
Magyarsag háza Magyarsag háza


Előkészítő órák

Nagyon vártuk már, hogy kezdetét vegye a kirándulás előkészítése, hiszen az azt jelenti, hogy egyre közelebb vagyunk az erdélyi kiránduláshoz. A 27.teremben gyűltünk össze, hogy 4 órában a kirándulással kapcsolatos dolgokkal foglalkozzunk. Azt hittük, lassan telik majd el ez a sok óra, de érdekes volt, így gyorsan elröppent. Gyuri bácsi, Éva néni és Zsuzsa néni előadást tartottak nekünk. Szó volt Erdély földrajzáról, növény- és állatvilágáról, majd történelméről is. Zsuzsa néni mesélt nekünk a gyimesi csángókról, akinek a megismerése a mi pályázatunk fő célkitűzése. Éva nénivel megtanultuk az Elveszett a kis pej lovam című gyimesi népdalt és a Székely himnuszt. Utána ismét Zsuzsa néni következett, akivel áttekintettük kirándulásunk teljes programját. Az előkészítő órák zárásaként totót töltöttünk ki, ezzel próbáltuk ki, kik azok, akik a legtöbb dologra emlékeznek az elhangzottakból. Végül a gyimesi gyerekeknek szánt ajándékainkat készítettük el, állítottuk össze.

Előkészítő óra
Előkészítő óra Előkészítő óra
Előkészítő óra
Előkészítő óra Előkészítő óra
Előkészítő óra
Előkészítő óra Előkészítő óra
Előkészítő óra
Előkészítő óra Előkészítő óra

Iskolai vetélkedő

Egy újabb nap egy újabb feladat elé állított minket. A velünk utazó pedagógusok iskolai vetélkedőt szerveztek nekünk. Feladatlapokat kellett kitöltenünk, amelyek a gyimesi csángók kultúrájával, hagyományaival, lakóhelyével voltak kapcsolatosak. A megoldáshoz hon-és népismeret tankönyvet, néprajzi lexikont, térképet, internetet lehetett használni. Vaktérképen be kellett jelölnünk a Gyimes-völgyét, domborzati viszonyait, a gyimesi csángó falvakat. Rajzolnunk kellett népviseletben csángó férfit és nőt is. A feladatok nem voltak nehezek, de senkinek sem sikerült hibátlanul megoldania, elsősorban azért, mert kevés volt az idő. Ennek ellenére jól szórakoztunk, és sok új információhoz jutottunk úticélunkhoz kapcsolódóan. Szétosztottuk, ki miből készül a kirándulásra. Ezeket a kiselőadásokat fogjuk majd meghallgatni a buszon az adott helyszínhez közeledve. Most már az utazás következik, amit nagyon-nagyon várunk.

Vetelkedo1
Vetelkedo1 Vetelkedo1
Vetelkedo2
Vetelkedo2 Vetelkedo2
Vetelkedo3
Vetelkedo3 Vetelkedo3
Vetelkedo4
Vetelkedo4 Vetelkedo4

Kirándulás

Május 20-án nem sokkal éjfél után indult útra a csapat, s az utazás izgalmától szinte alvás nélkül érkeztünk meg reggel 7 órára a történelmi Erdély kapujához, a Királyhágóhoz. A tartalmas program Szovátán a Medve-tónál, a parajdi sóbányában, Józsa János korondi műhelyében, Farkaslakán Tamási Áron szülőházánál és síremlékénél folytatódott, majd Szejkefürdőn Orbán Balázs síremlékénél fejeződött be. Vacsoraidőre értünk Gyimesközéplokra, ahol a szállásuk volt. A Tatros partján eltöltött idő alkalmat adott a helyi általános iskola meglátogatására, ahol a hasonló korú gyerekekkel közös programokon vettünk részt. A közös sportverseny, túra, népdaltanulás és táncház lehetőséget nyújtott egymás jobb megismerésére, személyes kapcsolatok kialakítására. Sor került kenyérsütésre, szövésre, és felkerestük a helyi kovácsot is. Bejártuk a falut, megismerkedtünk a borospatakai skanzennel. A vendéglátóknak köszönhetően belekóstolhattunk a vidék gasztronómiai hagyományaiba is.

Egyik este a völgy élővilágának egyik legszakavatottabb ismerője, Babai Dániel botanikus és néprajzkutató szenzációs előadást tartott a csapatnak Gyimesről.  A szállásról kirándulást tettünk az ezeréves határhoz, a Gyilkos -tóhoz, a Békás-szoroshoz. Csíksomlyón a kegytemplom és a nyereg megtekintése után megkóstoltuk a borvizet is. Csíkszeredába vonatos kirándulást tettünk, meglátogattuk a Mikó-várat és a szeredai egyetemet is. A hazafelé tartó úton Székelykeresztúron Petőfi körtefájánál Petőfi verset szavaltunk, majd Nagyszebenben az Óvárost fedeztük fel. A program zárásaként Déván felsétáltak a várhoz.
A végig szinte esős időjárás ellenére nagyon jól sikerült a program, mely örök emlék marad mindannyiunk számára.

Kirandulas001
Kirandulas001 Kirandulas001
Kirandulas002
Kirandulas002 Kirandulas002
Kirandulas003
Kirandulas003 Kirandulas003
Kirandulas004
Kirandulas004 Kirandulas004

Értékelő óra

Hazaérve, az emlékek még frissen éltek bennünk, mikor újra összegyűltünk, hogy értékeljük a kirándulást, előkészítsük a bemutató órát és a témanapot. Egy 5 fős csapat a legjobb képekből diavetítést készített, így a fotók, videófelvételek segítségével felelevenítettük a programot. Mindenki elmondhatta, mi tetszett neki a legjobban, mi volt rá a legnagyobb hatással. Játékos totóval csapatokban versenyeztünk, ki mire emlékszik a látottakból, hallottakból.

Határtalanul (H...
Határtalanul (HAT-15-05-0355) Értékelő óra Határtalanul (HAT-15-05-0355) Értékelő óra

Bemutató óra

Alig fértünk be a 18-as terembe, mikor a 6. osztályosoknak bemutató előadást tartottunk. Prezentáció segítségével meséltünk a kirándulás programjáról, melyet saját élményeinkkel tettünk személyesebbé. A hatodikosok érdeklődve hallgattak bennünket, sokat kérdeztek, hiszen már tudják, hogy szeptemberben ők is utazhatnak Gyimesközéplokra, s az ő programjuk is hasonlít a miénkre.

Határtalanul (H...
Határtalanul (HAT-15-05-0355) Bemutató óra Határtalanul (HAT-15-05-0355) Bemutató óra
Határtalanul (H...
Határtalanul (HAT-15-05-0355) Bemutató óra Határtalanul (HAT-15-05-0355) Bemutató óra

Témanap

A projekt zárásaként témanapot tartottunk az alsósoknak. Mi, hetedikesek szétszóródtunk a különböző állomásokon, melyeken a kicsik forgószínpad szerűen haladhattak végig. Volt népdaltanulás, ahol a Tegnap a Gyimesben jártam c.népdalt tanítottuk meg a kicsiknek. Tanulhattak gyimesi körtáncot, hejszat is, s a negyedikesek előadtak egy kiskőrösi tót táncot is. Fotók illetve az ő ruháik alapján összehasonlíthattuk a két népcsoport viseletét. Az egyik teremben élménybeszámolót tartottunk, egy másikban pedig gyimesi mesét hallgattunk meg és dramatizáltunk. Az utolsó állomáson egy honfoglalós játék során magyarsággal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. A napot közös éneklés és táncház zárta. Nagyon jól sikerült nap volt!

Témanap
Témanap Témanap
Témanap
Témanap Témanap
Témanap
Témanap Témanap
Témanap
Témanap Témanap

Írta:

Gmóserné Valenczi Zsuzsanna

 • Járási tantárgyi versenyek iskolánkban

  A KT Bem iskola által szervezett járási tantárgyi versenyek eredményei Járási matematika verseny 2017.     Eredmények  Alsóban a verseny első 6 helyezettje     1. osztály       Elérhető: 29 pont       Hely Név Iskola Pont Idő 1 Pozsgai László Bem 25 11' 2 Szabadi Csenge Fülöpszállás 24 12' 3 Horváth Botond Soltszentimre 22 18' 4 Dobos...

  Bővebben...:...

 • Alsós tantárgyi verseny

  A KT Bem József Általános Iskola 2017. évi alsós tanulmányi versenyének eredményei: Matematika 1.évfolyam         1. helyezett   Pozsgai László 1.b 2. helyezett   Csík Ákos   1.c   3. helyezett   Pöschl Dávid   1.a   2.     évfolyam 1. helyezett    Hirsch Diána   2.c 2. helyezett    Varga Noa    2.a 3. helyezett     Schmidt Dorina   2.c 3.    ...

  Bővebben...:...

 • Rajzverseny

  „Adj vért, és ments meg 3 életet!” A KT Bem József Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett a Magyar Véradók Napja alkalmából alsó és felső tagozatos iskolások számára. A pályázat célja volt, hogy a jövő generációinak figyelmét felhívni – már gyermekkorban – a véradásra, annak értékére,...

  Bővebben...:...

 • KT történelem verseny

  Térségi történelem verseny Október 27-én rendeztük a térségi történelem versenyt. Csapatok érkeztek Csengődről, Kecelről, Fülöpszállásról és Kiskőrösről (8 csapat). A verseny témája: Széchenyi István és kora. Idén Széchenyi-év van, ezért rendeztük. Közösen szerveztük a Kiskőrösi Közúti...

  Bővebben...:...

 • Márton-nap

  Meghívó  

  Bővebben...:...

 • OVI-ANGOL

  Ovi-angol NAGYCSOPORTOS óvodásoknak januártól a Bem iskolában.    

  Bővebben...:...

 • HATÁRTALANUL (HAT-16-01-0674)

      A " Határtalanul" program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával a Bem József Általános Iskola 45  hetedik osztályos tanulója és 5 pedagógusa szeptember 20-24 között Erdélybe kirándulhatott.   Előkészítés: Diákok és tanárok nagy izgalommal várták, hogy elkezdődjön a...

  Bővebben...:...

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd